Rak mokraćne bešike

Opako „siroče onkologije“ odnese skoro hiljadu života godišnje u Srbiji

O jednoj bolesti ne govori se dovoljno često, ili skoro uopšte, iako godišnje u Srbiji tu dijagnozu dobije više od 2.300 ljudi. Rak mokraćne bešike godišnje odnese i 1.000 života. Maj je posvećen borbi protiv tog karcinoma.

Karcinom mokraćne bešike u Srbiji je peti po učestalosti i osmi po smrtnosti, zbog čega je maj posvećen borbi protiv „siročeta onkologije“, kako ga naziva direktor Klinike za urologiju UKCS, prof. dr Zoran Džamić.

Na sajtu RTS.rs možete pogledati i video.

„Nažalost, u poslednjih 20 godina u eri velikog napretka na polju lečenja mnogih oblika karcinoma, nije se mnogo napredovalo u lečenju raka mokraćne bešike. Zbog toga je strašno važna prevencija. Pojava krvi u urinu je glavni alarmantni simptom koji treba da dovede pacijenta kod lekara“, objašnjava Džamić.

Faktori rizika su pušenje, gojaznost, rad u različitim industrijama. Genetska komponenta nije toliko izražena kao kod drugih oblika karcinoma. Treba napomenuti i da muškarci mnogo češće obolevaju – skoro duplo više.

Rana dijagnostika i ultrazvuk mogu mnogo da pomognu u postavljanju dijagnoze.

„Kada govorimo o lečenju, hirurija je zlatni standard. Međutim, sve više pacijenata dolazi u fazi kada hirurgija više nije dovoljna, a tada na scenu stupaju hemoterapija, biološka terapija i imunoterapija, koja pokazuje značajne rezultate“, ističe Džamić.

Vest je preuzeta sa sajta RTS.rs